Vem bär egentligen ansvaret för din hälsa – du eller sjukvården?

Vem har egentligen ansvar för din hälsa, du eller sjukvården?
Under tiden då min mamma var sjuk och fortfarande i livet fick jag verkligen en inblick i hur sjukvården jobbar samt hur vi människor helt och hållet lämnar över oss till sjukvården när vi är sjuka. Inte minst min mamma gjorde det och det är väl egentligen mest erfarenheten från henne tid på sjukhuset jag syftar på när jag skriver, även om jag tror att den här principen gäller många.
Jag har själv ända sedan jag varit liten förlitat mig på att sjukvården ska lösa alla sjukdomstillstånd åt mig med läkarråd eller tabletter, men slutade med det för för många år sedan. Jag slutade att förlita mig på tabletter någon gång efter 25 år ålder när jag kom i kontakt med p-piller och började fundera över vad det egentligen är jag stoppar i mig och vad det gör med min kropp. Jag åt p-piller i några år, men mådde inte alls bra av dem och idag äter jag inga tabletter alls och mår strålande utan dem. Bästa valet jag har gjort att sluta med p-piller! Utan p-piller känner jag mig lugnare, mera harmonisk, mindre smärta kring mens och framför allt är jag mera glad.

Men för att komma tillbaka till ämnet om vem som egentligen har ansvaret för vår hälsa, du eller sjukvården? Ja, min tror är givetvis att jag själv har yttersta ansvaret för min egen hälsa och att det är upp till mig att göra mitt yttersta för att jag ska hålla min kropp och knopp helt frisk, stark och hel. Alternativet för mig att gå till läkaren när jag är sjuk väljer jag oftast allra sist och skulle det vara så pass illa att jag behöver ett råd (har inte varit sjuk på 5 år) så ifrågasätter jag och fråga tusen frågor alltid innan jag tar emot några recept på läkemedel. Ni kan tänka er att läkaren blir tokiga på mig, men det bryr jag mig inte om, då det gäller min kropp och mitt välmående.
Alla tabletter har biverkningar och vissa kan tom ge men för livet utan att man kanske tänker på att det skulle vara orsaken. Det som kommer ner i min mage är mitt ansvar och ingen annan kan veta om det är bra för mig än jag själv!

pablo (10)
Min mamma kom från den “gamla skolan” om man får kalla det så, där så fort man mådde lite dåligt eller hade ont någonstans skulle man äta tabletter i alla dess former. Detta var hennes tro och bara det hon visste så jag vill inte döma henne för det, men idag känner jag att vi människor år 2015 borde ha mera kunskap om att mediciner inte är lösningen till allt. Att min mamma valde att lämna över sig till sjukvården helt och hållet när hon fick cancer var hennes val och något som jag får respektera, men att hon inte var mottaglig för något annat än tabletter tycker jag var skrämmande. Man kan säga att hon var ypperlig patient för sjukvården, då hon blev medicinerad 4 gånger om dagen och ville bara ha mera utan att fundera över vad det gjorde med henne.
Jag vill inte smutskasta sjukvården för de gör mycket gott för människor också, men att det inte finns utrymme för annan vård än läkemedelsvård tycker jag är helt vansinnigt.
Är vi människor så hjärntvättade så att vi nickar och hoppar så fort läkaren säger hoppa!? Jag hoppas inte det…

Anledningen till att jag väljer att skriva om just det här ämnet är för att jag tycker att det är dags för oss människor att börja ta mera eget ansvar för vår egen hälsa och inte förlita oss blint på att andra människor ska göra oss friska. Jag tror att det är oehört viktigt att vi börjar se mera holistiskt på hälsan och välja andra alternativ än konventionell sjukvård där läkemedelinstustrin styr med hjärnhand.

Jag har börjat ta eget ansvar för min hälsa och väljer att jobba i ett förebyggande syfte samt lyssna på kroppen om jag känner minsta tecken på utmatning, sjukdom eller uttorkning.
Frågan är gör du det?

Kommentera gärna och dela med er av era erfarenheter!
Stor kram och massor av kärlek från mig. <3
Sätt er själva och er hälsa först!


 

Hello my english speaking followers!
I am super sorry but today for this blog post you have to use google translate.
To much to translate and to little time. Sorry for that. <3

Lots of love Maya

Follow:
We are in this together so please share: