Så här dålig är kosten på sjukhuset

Hej vänner!
Jag är tyvärr just nu nere i Malmö och besöker min nära släkting som ligger på sjukhus för allvarlig cancer och enligt läkarna har personen inte långt kvar i livet. Jag visste att det var illa, men inte hur illa det var. Personen i fråga kan knappt prata, äta eller resa sig upp. Hela situationen är hemsk och cancern äter sakta men säkert upp hennes kropp. Allt detta har gjort att jag inte riktigt har orkat blogga, då all min fokus har gått åt familjen. <3
Jag har dock under dessa få dagar lagt märke till något på Malmö sjukhus och hospice center, som gör mig fruktansvärt arg och otroligt ledsen, nämligen den fruktansvärt dåliga kunskapen om vad kosten gör för vår kropp. Kosten är en stor faktor i att vi blir och håller oss friska!
Personalen på avdelningen inkl läkaren, där min familjemedlem ligger, har ingen kunskap alls. De serverar kräm full av socker, yoghurt och socker till kaffet till patienterna. Hur kan det vara möjligt och jag kan inte vara den ända i världshistorien som tycker att detta är konstigt…

Här nedan har jag fotograferat maten som de serverar till de inlagda och då vill jag säga att denna rätten luktade och smakade fruktansvärt. Kan ni ens se vad det är?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Some kind of omelet with over cooked veggies and one hard potatoe

När jag kom till sjukhuset igår för att vara hos min familj mötes jag av läkare och sjuksköterskor som genast ville träffa mig för att tala om för mig hur dåligt min familjemedlem är och vilka mediciner det doserade. Jag antog att det var standard procedurer för familjemedlemmar så jag lyssnade snällt, men undrade under hela samtalet när kost snacket och informationen om kroppens pH värde skulle komma. Det kom aldrig!
Eftersom jag inte är blyg och det handlar om hälsan till någon jag älskar ställde jag frågorna själv; Vad för mat serverar det här till patienterna och har ni mätt pH värdet i kroppen för det är väldigt viktigt när man är sjuk? Det har väl du som läkare koll på?
En tystnad råde och läkaren konstaterade att det visste hon var viktigt, men det hade hon inte koll på. Som svar på min kost fråga fick jag att det var inte hennes jobb att ha hand om maten…
Hur kan man som läkare inte ha koll på vad för kost ens patienter får serverat, då det är essentiellt för att bli frisk

Är dagens sjukvårdspersonal (nu pratar jag om Malmös sjukvård) så hjärntvättade i att proppa sina patienter fula med mediciner för att det lärt sig i skolan att en tablett är svaret till allt. Kan det vara så att människor inom sjukvården helt slutat att gå till orsaken av sjukdomsproblemet. Att tänka holistiskt hälsa vid sjukdoms fall trodde jag man lärde sig under läkarutbildningen, men så är det visst inte?

Under samtalet med läkaren ställde jag några basic hälsofrågor som jag ville veta och anser är viktiga att tänka på när man är sjuk.

– ph värdet i kroppen
– Vad dricker du för vatten
– Vad för mat äter du för att stärka kroppen
– Får du i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler
– Stimulerar du din hjärnan (positivt tänkande och bra energi)
– Sover du ordentligt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag fick tyvärr väldigt dåligt svar på de flesta av alla mina frågor och läkaren erkände samt höll med om att alla grejer som jag frågat om var essentiella i att bli frisk. Varför i hela friden görs inte detta då? Hon kunde tyvärr inte svara på det utan tittade på mig och förstod min frustration. Hon erkände till och med att skulle hon bli allvarligt sjuk skulle hon aldrig vilja ta medicinen som finns nu.
Hur kan man då i hela friden jobba som läkare och ha gott samvete att ordinera medicin till sina patienter?? Är det så här sjukvården ser ut…. blir mörk rädd!

Under dagarna på sjukan har jag fyllt kylskåpet hos min familjemedlem med läkande basisk kost, skrivit lappar och satt upp för att alla ska se vad som skall serveras. Jag har till och med pratat med alla sköterskorna om att jag inte vill att de serverar varken socker eller gluten, då det är som att säga välkommen cancer.
Tyvärr har mina kost önskemål till min familjemedlem inte uppskattas och en av sköterskorna gav mig en mindre utskällning för att jag hade åsikter om kosten till min familj…. Det är inte ok någonstans!

Jag skriver detta inlägg för att jag vill belysa hur katastrofal kunskapen om kost och sambandet mellan sjukdomar och kost är inom sjukvården. Det jag har sett här i Malmö på sjukhuset och hospice det senaste dagarna är hemskt och något som får mig att vilja jobba ännu hårdare för att inspirera till bättre hälsa.

Jag ber och hoppas att min familjemedlem får något ljus i sin tunnel snart och att personalen på Malmö sjukvård börjar intressera sig för sina patienter mer än utöver vilken medicin eller gift det ska proppas fulla med.

Oj, nu blev det ett djupt och långt inlägg igen, men viktigt att belysa känner jag.
Ta hand om er och tar er hälsa på allvar redan nu för man vill inte hamna på sjukan!

Kramar Maya


 

Sorry darlings, but this one is too long to translate.
Please use google translate. <3

Xoxo Maya

Follow:
We are in this together so please share: