Mina superfood favoriter

Då mat är ett av mina stora intressen finns det vissa saker jag alltid har hemma i mitt skafferi, nämligen olika superfoods.
Superfood är något jag verkligen gillar och rekommenderar starkt till alla. Här nedan har jag valt ut några av mina personliga favoriter som jag beställer om och om igen.

Kokosoljan är en “must have” hemma enligt mig för att den har så otroligt många användningsområden. 

 • Återfuktare – du kan applicera oljan över hela kroppen. Du blir som en kokostopp! 😉
 • Ögonkräm – ta lite under ögonen för att minska svullnader, påsar och rynkor.
 • Deodorant – blanda ihop med arrowrotspulver och bikarbonat så har du en deo.
 • Behandling av torr hårbotten – ta en matsked kokosolja och arbeta in i din torra hårbotten. Låt det sitta verka i ca 15 minuter eller lämna över natten för större effekt.
 • Munskölj – ta en klick okosolja och ha kvar i munnen ca 5 min medan du sköljer den runt.
 • Sminkborttagning- ta en klick kokosolja på en bomullstuss och ta bort.
 • Läppcerat- gnugga på läpparna och du får ett skinande resultat.
 • Massageolja – massera din partner.
 • Kräm mot stretchmärken – massera in på önskat ställe. Kokosolja är bra på skadad hud samt ger näring till alla torra partier.
 • Kroppsskrubb – blanda kokosolja och ekologiskt rårörssocker eller salt och gnid runt. Skölj sedan av och huden blir super mjuk! Du kan även tillföra annan ekologisk olja, eterisk olja och honung om du vill ha mera ingredienser och mera doft.
 • Kan tillämpas på skrubbsår och skärsår. Kokosolja bildar ett tunt skikt som skyddar såret från utsidan från damm och bakterier. Den påskyndar läkningsprocessen av blåmärken genom att reparera skadade vävnader.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chiafrön – är en av mina favoriter pga av alla näringsämnen och att du kan gör fantastiskt god gröt. Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötkött, ungefär 20 procent. Proteinet i fröna är också komplett med alla essentiella aminosyror. Ca 100 gram chiafrön innehåller 19 gram alfa-­linolensyra, vilket är åtta gånger så mycket som i lax. Chiafröna är rika på antioxidanter, som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler, och ska enligt forskningen kunna motverka cancer. Två matskedar frön ger dig inte bara mera än dubbelt så mycket järn som finns i 100 gram spenat, du får också i dig ordentligt med magnesium, fosfor, mangan och kalcium.  En matsked chiafrön innehåller mera kalcium än en deciliter mjölk och fröna innehåller även fiber som bildar en gel i tarmarna, vilket gör att näringen i maten tas upp långsammare.

Spirulina är en cocktail av många näringsämnen vi behöver i en mycket koncentrerad form. Spirulina-algen består av 60-70 procent proteiner och dess proteininnehåll är tre gånger större per viktenhet jämfört med nötkött. Algen är rik på olika mineraler, särskilt järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink. Spirulinan innehåller dessutom olika B-vitaminer, inklusive vitamin B12, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin. Testa att göra en grön smoothie på spirulina!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Hampafröet är gott att blanda i smoothien för lite tuggmotstånd.
 Fröet innehåller en massa nyttigheter och har ett väldigt högt proteininnehåll som är mycket lättsmält. Det innehåller alla 20 aminosyrorna varav åtta essentiella, vilket i sin tur är en förutsättning för att kunna bygga upp en stark och frisk kropp. Hampafröet är både fullt av vitaminer, enzymer och mineraler men även en bra källa till bland annat vitamin-E, kalcium, magnesium, fosfor, kalium samt karoten. Det här fröet har en optimal balans mellan Omega-6, Omega-3 och sägs vara bra mot problem vid menstruation samt för människor med torrt hår och torr hud. Dessutom är hampa maximalt för alla idrottare och folk med aktiva liv som vill bygga en sund och stark kropp!

Goji är favoriten i gröten på morgonen eller bara som mellanmåls-snack. Det här bäret är unikt eftersom det bland annat innehåller 18 olika aminosyror, varav sju av åtta är bland de livsnödvändiga. Dessutom är gojibäret fullproppat med viktiga mineraler såsom järn, kalcium, zink, selen, samt hela 21 spårämnen. Antioxidanterna i gojibär är många med ett mycket högt ORAC-värde och många studier visar att mat med hög ORAC-poäng har många positiva hälsoeffekter. Antioxidanter kan bland annat motverka sjukdomar och åldrande samt motverkar den skadliga inverkan som de fria radikalerna har på våra celler.

SUPERFOODS 10

Referens och inspirationskälla till denna text kommer från boken Supermat – läkande mat från naturens hjärta av John Opsahl

Follow:
We are in this together so please share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *